Materiaal

Fietsen
Het 2011-team had de beschikking over de 2010-modellen van de Batavus Competition of de Criterium. De keuze voor één van de modellen werd bepaald door de keuze voor een compact of een triple crankstel (en daarmee respectievelijk Ultegra of 105 afgemonteerd). 
Ik heb zelf voor een compact gekozen, de Shimano FC-R600 met 50-34T. Standaard zit er een Ultegra 6700 crank op met 52-39T. Qua design is de FC-R600 een stapje terug ten opzichte van de standaard Ultegra (en qua gewicht ook een kleine penalty), maar de prestaties zijn er niet minder om en hij is wat vriendelijker voor de portemonnee. 
De triple-teammaten konden voor nog een stapje meer naar links naar een blad met 30 tanden. Op zich konden beide 'kampen' in Limburg prima uit de voeten, maar met AD6 in het vooruitzicht is er bij menigeen nog een andere cassette achter gemonteerd. Standaard zat er bij mij een 12-23T gemonteerd, die ik heb vervangen door een Shimano Ultegra CS-6700 met 11-28T.
Voor 2013 (grootste deel van deze review komt uit 2011) heb ik als experimentje een 12-30 Tiagra CS-4600 cassette gemonteerd en ondanks dat Shimano aangeeft dat er max. 28 tanden achter kunnen worden gebruikt functioneert hij prima.
Montage van zowel de compact voor als de cassette achter gaat probleemloos (wel goed de afstandsringen plaatsen...), derailleurs en ketting kunnen gewoon in de basisinstellingen blijven staan.

The day before: vrolijke Frans & poetsritueel
Voor mij persoonlijk was het lichtste verzet (dus 34 voor en 28 achter) ideaal: met de juiste hartslag (rond de 150) en snelheid (bij uitzondering dubbele cijfers...) kwam ik in een perfecte cadans voor dit evenement. Het is een duurevenement en om de vele hoogtemeters te overbruggen is een licht verzet onontbeerlijk. Laat dus zeker voor je afreist het voor jouw fiets meest lichte verzet monteren, de kosten vallen heel erg mee en je gaat het gedurende de dag erg waarderen.
Verder voor de AD6 nog een paar verse remblokken voor gemonteerd en de fiets heeft zich uitstekend gehouden.


Kleding
Van AGU hadden de beschikking over een uitstekende set kleding. Ik heb hem zelf nog aangevuld met winterhandschoenen, Castelli windjack en ondershirt, arm- en beenstukken en een lange winterbroek. Zeker de arm- en beenstukken en windjack zijn onmisbaar op de Alpe: de temperatuursverschillen zijn gedurende de hele dag groot en op deze manier kun je snel je kleding aanpassen. Windjack was bij de afdaling (koud!) heerlijk.


Voeding
Dagvoorraad, normaal voldoende voor een week...
Uiteraard pasta op de avond voor de AD6, en op de dag zelf starten met suikerbrood en de 'Pre Marathon Smoothie'. Verder tijdens de beklimmingen zo nu en dan een 'gelletje' (Maxim Geldrink, veel beter weg te krijgen dan de reguliere gels) of een banaan, en verder vooral veel drinken. Maxim Energy drink in mijn geval, zeker een bidon per beklimming.
Na iedere afdaling even een kwartiertje kleine, zoete hapjes eten. Beignets, suikerbrood, croissantjes, Mars-en, alles wat maar lekker en zoet is.